Çukurca’da hiçbir zaman toprak ağalığı olmadı. Her Çukurcalı ailenin kendi ihtiyacını karşılayacak kadar tarlası var. Ancak ilçenin Irak sınırına bu kadar yakın olması ve alınan güvenlik tedbirleri sebebiyle yıllardan beri doğru dürüst tarım yapılamadı, tarlalara gidilemedi. Son zamanlarda bölgede sağlanan rahatlama ile tarım faaliyetlerine yeniden başlanabildi. Atıl kalan su kanalları kaymakamlık tarafından yenilendi, buğday ve susam öğüten tarihi bir su değirmeninin tamir edildi, yeniden çalışmaya başladı.
Çukurca Kaymakamlığı’nın Sosyal Yardımlaşma Vakfı bünyesinde 2018 yılında kurulan Vakıf İktisadi İşletmesi Zap ürünlerinin arkasındaki organizasyondur.
Uzun vadeli ilişkilerin ancak her iki taraf – üretici ve alıcı – karşılıklı bir güven ortamı söz konusu olunca devam ettiği bilincinden yola çıkarak hem çiftçiyi hem de nihai tüketiciyi memnun edecek sözleşmeli üretim yöntemi geliştirildi – klasik bir “kazan-kazan” modeli.
Vakıfla yaptığı sözleşme gereği çiftçi, yetiştirdiği bütün ürünleri hasat mevsiminde garantili bir fiyat ile satabilecek. Vakıf ise çiftçiden ihtiyaç duyulan ürünü sipariş edebilecek, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yardımıyla çiftçinin tarlasını her aşamada gözleyebilecek, kontrolleri yapabilecek ve yetiştirme biçiminin teknik şartlarını belirleyebilir.
Doğal tarımı teşvik etmek ve ortaklarını korumak amacıyla vakıf, öncelikle sözleşmeli çiftçilerden ürün alacak. Ticari amacın ön planda olmadığı vakıf hem ‘Fairtrade’ (adil ticaret) prensibine uygun olarak çiftçilerin emeğini karşılayan fiyatlar ödeyecek, hem de kar ettiğinde geliri muhtaç ailelere ve öğrencilere dağıtacaktır. Artan tarım faaliyetleri eskiden işsizlikten dolayı Çukurca’dan göç eden insanlara, özellikle de kadınlara, istihdam yaratmaktadır.
Bir Zap ürünü satın alarak sadece lezzetli ve doğal bir gıdaya sahip olmayacaksınız, ayrıca da bir sosyal sorumluluk projesine destek vermiş olacaksınız.